Bu Hayatın İçinde Kahve İçerken, O Lezzetin Hayatınıza Keyif Katmasını Düşledik…

AC:Sizi biz ressam ve şair olarak tanıdık. Daha sonra Ada Caffe markasını eşinizle hayata geçirdiniz. Kahveye olan tutkunuz nerede ve ne zaman başladı?

Kahve genç kızlığımdan beri sevdiğim bir içecekti. Üretirken daima bana eşlik ederdi. Selçuk’la tanıştıklatn sonra her yıl festivallere gittik, tadımlar yaptık, güzel insanlarla tanıştık. Ve Datça’ya yerleştikten sonra kahveye olan tutkumuz bizi bunu iş olarak benimsemeye yöneltti.

AC: Bu arada Datça’da yaşamaya karar verme seçiminizden de söz eder misiniz? Niçin Datça?

Çocukluğumun tüm kışları Boğaz’da Kandilli’de, tüm yazları da Bodrum Gölköy’de geçti. Tam bir kasaba çocuğuydum. Sonra Bodrum çok kalabalık hale geldi. Üniversite arkadaşım Datçalıydı. Bizi alıp 2004’te buraya getirdi. Bakirliğine ve temiz havasına tutulduk. Böylece annem ve babam 2005’te buraya yerleşti. Ailemin de burada yaşıyor olması karar vermemizde önemli bir etken oldu. Ve tabi ki kızımızı burada dünyaya getirme isteği baskın çıktı.

AC: Markanızın oluşum hikayesini anlatır mısınız? Markanızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Yola çıkışımız yaşadığımız yarımada idi. Bize ilham veren şeyler yolumuzu çizmemizde yardımcı oldu. Kahve bize bakir koylarda berrak sulara bakarken de eşlik ediyordu…Spor yaparken…Resim yaparken ve dost sohbetlerinde de… Ege den ılham alan, buradaki renkleri, kokuları, tatları hissettiren, bu yaşamı yansıtan bir marka yaratmak istedik…bu hayatın içinde kahve içerken o lezzetin hayatınıza keyif katmasını düşledik. İçinde bulunduğumuz koşullar da bizi e-ticarete yöneltti. Mekandan bağımsız bir iş yarattık. Satış noktaları oluşturmaya başladık. Butik ve konseptimize uygun işletmelere toptan hizmet veriyoruz. Sepetimi alıp bulunduğum bölgede özel servis te veriyorum.

AC: Kahve çeşitlerinizden ve özelliklerinden söz eder misiniz? Ürettiğiniz kahvelerin diğer bildiğimiz kahvelerden ayırıcı özelliği nedir?

Denemelerimizin ve tadımlarımızın sonucunda 3 çeşit çekirdek harman oluşturduk. Bunlar bize özel tadlar. Ada Gourmet, Ada Medium ve Ada Dark. Ada Gourmet en iri kaliteli çekirdekten ürettiğimiz bir harman. Dört yörenin çekirdeğini ayrı ayrı kavurup sonra harmanlıyoruz. Yoğun aromalı bir lezzet. Ada Medium daha yumuşak içimli hem espresso hem de manuel demlenebilir bir harman. Ada Dark İtalyan kavrum, espresso makineleri için kavurduğumuz 3 yöresel çekirdeğin harmanı. Bunun dışında Colombia, Ethiopia, Guatemala, Kenya ve Kafeinsiz(Decaf) Filtre kahvelerimiz var. 100% Arabica çekirdekler. Ve Dağ Çilekli, Damla Sakızlı ve Klasik Türk kahvelerimiz var. Dağ çilekli ve damla sakızlı çok sevildi. Çünkü yapay aroma kullanmadık! Kurutulmuş dağ çileği ve kurutulmuş damla sakızı var içlerinde. Türk kahvesini de “Ege Usulü” (orta kavrum) kavuruyoruz. Egeliler genelde yumuşak içimli sevdikleri için biz de bu ruhta ilerledik.

AC: Bildiğimiz kadarıyla kahvelerde bir çekirdek olayı var ama asıl aromalarını yetiştikleri yer ve şartlara göre kazanıp birbirinden ayrılıyorlar. Bu konuyu bize daha detaylı açıklayabilir misiniz? Özellikle sizin kahvelerin yapımında neler ön plana çıkıyor?

Evet 2 cins çekirdek var. Arabica ve Robusta. Arabica çekirdekte kafein oranı %1-%2 oranlarındayken Robustada %4-%5 aralığında. Arabica kahveler daha yumuşak ve aromalı, Robusta kahveler daha acı ve keskin tatlar veriyor. Yetiştiği toprak, toplanma şekli, gördüğü işlem, yetiştiği rakım, çekirdeğin cinsi hepsi çok önemli. Bunlar kaliteyi ve tadı etkileyen faktörler. Biz yeşil çekirdeklerimizi Brezilya Ters POntas’ta bir aile işletmesinden alıyoruz. İşletmenin başında da bir bayan var. Kahve meyveleri(çekirdekler) yüksek rakımda(1000m bin üzeri gibi düşünün) aşısız ağaçlardan toplanıyor. Makineyle değil elle toplanıyor. Yıkanıyor ve doğal ortamında kurutuluyor. Çekirdeklerimiz nitelikli çekirdektir. Belli bir kaliteye sahip iri çekirdeklerdir. Ve biz çoğunlukla orta kavrum yapmayı tercih ediyoruz. Aromayı ve lezzeti en yüksek noktada alabilin diye böyle tercih ettik.

AC: Kahve sektöründe yükselen yeni trendler nelerdir?

Birinci ve ikinci nesil kahvecilerden sonra 3. nesil kahveciler günümüzde daha çok tercih ediliyor. Çünkü kahvenin kültürünü anlamak, çekirdeğin nereden geldiğini bilmek, nasıl kavrulduğunu ve nasıl demlendiğini bilmek lezzeti açısından çok önemli.

AC:Kendini kahve konusunda geliştirmek isteyen ve evinde daha kaliteli kahve içmek isteyen insanlara ne önerirsiniz?

Aromayı en iyi şekilde almak için çekirdek tercih etmek ve manuel bir öğütücü almakla başlanabilir. Bir sürü kahve demleme metodu var. Genel ölçüler de var. Ama herkes kendi damak zevkine göre kendi ideal tadını bulmalıdır çünkü kahve kişisel bir şeydir. Ben ideal tadımı Moka Pot ta bulurken,bir başkası Chemex yöntemiyle en iyi lezzetini yakalayabilir. Deneyip kendi en sevdiğiniz tadı keşfetmek en güzeli.

AC: Kahve ne kadar süre dayanır, tazeliğini nasıl korumak gerekir?

Paketini açmadıysanız son kullanma tarihi gelene kadar dayanır. Öğütülmüş kahve aldıysanız paket açıldıktan 1-2 hafta içinde tüketilmelidir. Açtıktan sonra da ışık ve hava almayacak şekilde muhafaza etmeniz gerekir. Çekirdek biraz daha fazla dayanır. O nedenle tüketeceğiniz kadar öğütmek en doğrusu olur.

AC: Kahve kültürü konusunda bize aktarmak istediğiniz önemli bilgiler var mı?

Kahve dünyanın her yerinde sevilen önemli bir içecektir. İtalya’nın espressosundan, Türk kahvesi geleneklerine, dünyanın her yanındaki kahve kültürü çeşitleri ilgimi çekiyor. Bildiğimiz kadarıyla Dünyada ilk kahvehane 1554 yılında İstanbul’da açıldı. Sonrasında Fransa’nın Paris Şehrinde açılan ilk kafenin adı Cafe de Procope’tur. Burası sanatçıların buluşma yeri olmuştur. Tarihte de hep birleştirici bir rol oynayan kahveyi ben hep iyi bir dost olarak görürüm.

AC: kahve seçimi dışında kahvenin keyifle içilmesini sağlayacak aksesuarlardan da söz edelim. Markanız adı altında el yapımı kahve fincanları da satıyorsunuz. Bunlara nasıl ulaşabiliriz?

Fincanları ve kupaları sanatçı dostlarımız bizim için yapıyorlar. hepsi el emeği ve çok değerli bizim için. Markamızla bütünleşen, Ege ruhunu yansıttığına inandığımız tasarımlar. Fabrikasyon üretimlerin aksine seramik çamurunun tornada elle şekillenmesiyle yapıldığını bu ürünler kahvenizi daha bir keyifle içmenizi sağlıyor. Çünkü yapan kişinin emeğini hissediyorsunuz. ve sınırlı sayıda üretiliyorlar. Elle yapıldığı için hiçbiri birbirinin tam aynısı olmuyor. Kullanılan sırın kalitesi çok önemli. Ürünlere web sitemiz www.adacaffe.com üzerinden ulaşabilirler.

AC: Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır, Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane gibi bir çok atasözü vardır. Siz kahveyi nasıl tanımlarsınız? Sizce kahve nedir?

Kahveyi yalnız içmekten de keyif alıyorum, ailemle ve dostlarımla içmekten de çok mutluluk duyuyorum. Hayatımın her anında keyifli bir eşlikçi olarak belirgin yeri var. Doğa yürüyüşlerimizde her zaman termosumda filtre kahve olur. Misafirlerimle yediğimiz güzel bir yemek sonrasında veya çıktığımız kısa yolculuklarda müzik ve kahve bizim arkadaşımızdır. Yeni bir resme başlamadan önce hafif bir piyano eşliğinde kahvemi de alıp düşüncelere dalmayı çok severim. O zaman kahve benim için kişiseldir.